Białko Serwatkowe jest otrzymywane z serwatki, ona natomiast jest produktem ubocznym podczas wytwarzania sera. Sama serwatka posiada w sobie niewiele białka dlatego jest poddawana procesom fizycznym. Jest to proces kiedy likwiduje sie tłuszcz i laktozę - ultrafiltracja. Dzięki temu powstaje standardowy koncentrat białka serwatki. Zeby stworzyć izolat białka serwatki należy poddać go kolejnemu procesowi, w którym usuwa sie pozostałości laktozy i cukrów. Ostatni proces, dzięki któremu bedzie gotowe białko to sproszkowanie czyli suszenie rozpryskowe.
Białko Serwatkowe zawiera w sobie aminokwasy potrzebne do prawidłowej regeneracji. Jest to wysoka jakoś białka, które naturalnie występuje w mleku. Duże zainteresowanie tym białkiem mają osoby trenujące różne dziedziny sportu - w tym kulturystyka i fitness.
Białko jest zalecane dla każdego w każdym wieku. Dla osób, które maja duże zapotrzebowanie na białko. Produkty można stosować jako uzupełnienie diety.
Białko Serwatkowe ma trzy rodzaje :
1. Koncentrat białka serwatkowego - WPC , ma w sobie 80% białka
2. Izolat białka serwatkowego - WPI, lepsza forma koncentratu, oczyszczona z laktozy i tłuszczu
3. Hydrolizat białka serwatkowego - WPH, najlepsza wchłanialność
Skład :
80% - to białko, 5% - wilgoć, 3-5% - naturalne minerały w serwatce, 10-12%- mieszanina węglowodanów i tłuszczy. W zależności od tego jaki rodzaj białka, ilość może sie zwiekszyć lub zmniejszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz