4 listopada 2015

Dieta Anaboliczna

Dieta Anaboliczna została opracowana przez Dr. Mauro DiPasquale'a, która ma na celu rozwój tkanki mięśniowej i zredukowanie tkanki tłuszczowej. Dr. Mauro był lekarzem z Ontario w Kanadzie i zajmował sie medycyna sportową oraz odżywianiem. Doktor zdobył wykształcenie w dziedzinie Biologii molekularnej i genetyki a także uzyskał dyplom lekarza. Dieta, o której dzisiaj bedzie mowa była jego pierwsza pracą, potem napisał kilka innych książek z tej samej dziedziny. 

Dieta ta składa sie trzech faz : wstępnej, ładowania i redukcji. W każdej fazie zmienia sie ilość spożywania kalorii zależnie od tego jaki jest nasz cel czy utrzymanie wagi, czy utrata wagi czy też przybranie na wadze. Czas trwania każdej fazy możemy dobrać indywidualnie patrząc na to jaki mamy obecny poziom tkanki tłuszczowej i jaki jest nasz cel do osiągnięcia. 

Faza wstępna - trwa od jednego do czwartego tygodnia, spożycie kalorii powinno wynosić 18 krotność masy ciała ważonej w funtach ( 1 funt masy = 0,45 kg ), w pierwszej fazie następuje przygotowanie organizmu do spożycia mikroskładników. 

Faza ładowania - tutaj spożywanie kalorii jest trudna do określenia, ponieważ trzeba do swojej idealnej wagi bądź do idealnej planowanej wagi dodać 15%. Przykład : sportowiec waży 67 kg wtedy w fazie ładowania określamy ilość kalorii do uzyskania wagi 77 kg. Ta faza trwa dopóki nie osiągniemy ilości zamierzonej. Doktor pisze, że spożycie kalorii powinno oscylować na poziomie 54 kcl na kilogram pożądanej masy ciała. Jesli osoba bedzie przybierać na wadze wiecej niż 1 kg tygodniowo wówczas wtedy trzeba zmniejszyć ilość spożywanych kalorii. I na odwrót .. Jesli osoba nie bedzie przybierać na wadzę trzeba zwiekszyć spożywanie kalorii. 

Faza redukcji - jest podobna do fazy wstępnej aczkolwiek tutaj charakteryzuje sie obniżeniem spożywanych kalorii co wiąże sie z pożądanym spadkiem wagi. Doktor pisze, że deficyt spożywanych kalorii powinien wynosić 500-1000 kcl dziennie. Również jesli utrata wagi w ciagu tygodnia bedzie wynosiła 1kg bądź wiecej to utrata wagi jest zbyt gwałtowna. 

Celem utraty wagi tygodniowo powinno wynosić od 0,5 kg do 0,75 kg. Aby określić ile powinno być prawidłowo spożywanych kalorii trzeba pomnożyć wagę ciała mierzona w funtach razy 18 i od tej wartości odjąć 500-1000 kcl. 

Faza powinna trwać do uzyskania zawartości tkanki tłuszczowej najlepiej poniżej 10 %. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz