22 grudnia 2014

Dlaczego warto jeść szpinak?

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. 
Jest to zasługa między innymi beta-karotenu, witaminy C oraz lutein - znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest bardzo wiele.
Szpinak jest źródłem magnesu, pierwiastek ten jest ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres, a także uspokaja, zapobiega bólom i zawrotom głowy. Takie liście szpinaku mają dużo obniżającego ciśnienie potasu. Jest także bogaty w witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy  B obniżające cholesterol oraz witaminę E, która opóźnia procesy starzenia.

Szpinak jest doskonałym produktem do diety ! 
Jest niskokaloryczny, w 100g zawiera JEDYNIE - 16 kcl

Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczy oraz przyśpieszają metabolizm. 

Jak dla mnie szpinak jest bardzo dobry. Nie wiem dlaczego tak większość osób go nie lubi i od razu krzywią się na sam jego widok. Mimo tego, że szpinak jadłam tylko w pierogach, zamierzam kupić normalne liście szpinaku i sama coś z nimi zrobić. Jest bardzo dużo przepisów jak przyrządzać szpinak i podzielę się z wami tym w następnym poście.

Kilka wyjaśnień ..

Nie było mnie tu już kilka dni, ale nie przestałam prowadzić bloga!
Musiałam poukładać w sowim życiu kilka spraw i mam nadzieję, że rok 2014 zakończę szczęśliwa i rozpocznę 2015 tak samo. Mam teraz wolne - jak prawie każdy z nas, dlatego posty będą się pojawiać częściej, a nawet codziennie. Mam kilka pomysłów na wpisy i mam nadzieję, że was zaciekawią - jeśli ktokolwiek czyta to co piszę. :)

Bilans - 200 kcl

- jedna porcja owsianki
140 kcl
- kubek mleka 1,5% 44 kcl 

Ćwiczenia :

- 200 brzuszków na skos.






Miłego dnia. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz