11 września 2015

Biały ryż

Chyba w każdym domu znajdziemy ryż biały jak i również ryż brązowy. U mnie ostatnio ryż stanowi podstawę posiłku. Ponieważ na stałe włączyłam go do swojej diety warto było poczytać pare ciekawostek na jego temat. Spożywam ryż biały, szklanka gotowanego ryżu na dzień z warzywami idealnie pasuje mi na obiad czy też obiado kolacje. 

Ryż sam w sobie posiada dużo magnezu, żelaza, wapnia, potasu oraz witamin z grupy B a także posiada kwas pantotenowy, który pomaga w regulacji cukru we krwi. Spożywanie ryżu ma swoją zaletę, miedzy innymi obniża cholesterol, pobudza trawienie i korzystnie wpływa na serce. Ziarenka w sobie posiadają bardzo mało sodu. Z tego powodu powinny cieszyć sie kobiety, ponieważ spożywanie sodu w większych ilościach powoduje zatrzymanie wody w organizmie. 

Osoby aktywne fizycznie bardzo cenią ryż, ponieważ jest doskonałym źrodłem białka, które pomaga w budowaniu mięśni. 

Na który ryż sie najlepiej zdecydować ? Najzdrowszy jest brązowy oraz czarny ponieważ zawierają w sobie najwiecej wartości  ale to od nas zależy, który smakuje nam bardziej. 

Biały ryż jest lżej strawny i jest pozbawiony kwasu fityniwego. Dzięki czemu hamuje wchłanianie wybranych pierwiastków miedzy innymi cynku, magnezu a także żelaza. 

Ryż można podawać na wiele sposób. Z chudym mięsem, z duża ilością warzyw. Na mleku z owocami , ze śmietana i truskawkami. Ja jednak polecam wam ryż na kostce rosołowej z gotowanymi warzywami. 

Wlewamy trzy szklanki wody do garnka i wrzucamy kostkę rosołową. Bierzemy mrożone warzywa - ilośc warzyw zależy juz od nas, ja zazwyczaj daje garstkę, dwie - i wrzucamy. Gdy woda zacznie sie gotować wsypujemy całą porcje ryżu i gotujemy przez 10-12 minut. I posiłek gotowy. :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz