3 listopada 2015

Jarmuż

W ostatnim czasie miałam okazje przez przypadek kupić w sklepie jarmuż. Pierwsze skojarzenie jakie nam przychodzi na myśl to rodzaj chwastu albo przysmak dla krów. 

Jarmuż sam w sobie ma tylko 36 kcl, nie zawiera tłuszczu natomiast ma w sumie dużo błonnika. Dzięki dużej ilości zawartości błonnika wspomaga trawienie, ułatwia odchudzanie a także eliminuje toksyny z organizmu. Posiada żelazo dlatego jest zalecany przy diecie wegetariańskiej. Zielne cudo ma w sobie witaminę K - poprawia jakość krwi, witaminę A - jest odpowiedzialna za sprawny wzrok, zdrowa skórę, witaminę C - wspomaga wzmocnić odpornośc organizmu, poprawia tempo przemiany materii. Jarmuż ma w sobie również wapń, który pomaga w odchudzaniu. 

Regularnie jedzony jarmuż pomaga w obniżeniu cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia stan cery i wspomaga w oczyszczaniu wątroby. 

Na początku nie wiedziałam jak mam jeść jarmuż aczkolwiek pokombinowałam w kuchni i jakoś mi wyszło. Niestety nie moge go spożywać, ponieważ mam problemy z tarczycą a szkoda bo jest pyszny. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz